Šlapias medis ir mikrobangų krosnelė

Kažkur tai esu skaitęs, kad medienai džiovinti galima panaudoti mikrobangų krosnelę. Mada pasikeitė, šeimininkės jų kaip ir nenaudoja, tad galima paeksperimentuoti. Pabandžiau džiovinti tik ką nupjautos obels šakos kaladėlę (aukštis – 8 cm, skersmuo – 8 cm., svoris 394 g. ) Kaladėlė buvo tikrai labai šlapia! Naudojau režimą DEFROST – atšildymas.

Rezultatai tokie:

Etapas Laikas, min Režimas Svoris, g Neteko svorio, g  % nuo pradinio svorio
1. 30 Krosnelė 322 72 18,27 %
2. 30 Aušinimas 314 8 2,03 %
3. 30 Krosnelė 233 81 20,56 %
4. 30 Aušinimas
5. 30 Krosnelė 197 36 9,14 %

Iš viso kaladėlė neteko 50,00 % pradinio svorio! Džiova vyko iš kaladėlės vidaus, todėl jokių didelių skilimo pėdsakų išorėje nepastebėjau. Kiek supratau, naudojau gana ekstremalų režimą, todėl kaladėlės viduje atsirado mikro įtrūkimų. Bandžiau tik ką išdžiovintą kaladėlę tekinti ir šlifuoti, atrodo viskas yra gerai.  Džiovinau su žieve, tad negaliu pasakyti koks jos poveikis. Reikės pabandyti analogišku režimu išdžiovinti be žievės.

 

Eksperimentas su didesne plona nuopjova (storis 1 cm) nelabai pasisekė, nes džiovinau 5  kartus po 30 min ir akivaizdu, kad perdžiovinau, nes mediena patamsėjo ir radosi gana daug vidinių įtrūkimų.

 

 

Pastebėjimai tokie:

  1. Džiovinti įmanoma, tik reikia būti labai atsargiam ir nuolat stebėti, nes kai medienoje nelieka drėgmės, ji gana greitai iš vidaus anglėja!
  2. Reikėtų padidinti „pasišildymų“ skaičių ir sumažinti kiekvieno šildymo laiką.


Atsakymai į “Šlapias medis ir mikrobangų krosnelė”: 2

  1. Stepas parašė:

    Jūsų teiginys yra teisingas, tyrimas neišsamus! Tai pradžia, režimas „Grilius“ tikrai neišbandytas, nes mano mikrobangė tokio neturi! Siūlau perimti estafetę ir tęsti tyrimus! Tik vietoj medžio gal geriau molį naudokite, nes su medžiu gali kilti problemų – gaisrininkai aplankys! 🙂

  2. Rita parašė:

    Rezultatuose nematau režimo „Grilius“. Drįstu teigti, kad tyrimas neišsamus. Medienos pritrūkote, ar mikrobangų krosnelė neatlaikė?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *