Kepsninė – rūkykla

kepykla1

Kokia reikalinga kepsninė? Pirmiausia ji turi būti judri, kad iškūrenus net ir lietui lyjant vėliau galima būtų „palįsti po stogu“. Kūrenti po stogu nepatarčiau, nes galima likti „be stogo“. Turi būti vieta pasidėti malkas, žarsteklį (kačergą), kokį nors puodą ar dar ką nors. Ji turi būti tvirta ir ilgaamžė. Tikslas aiškus. Į vieną vietą teko sujungti plūgą, arklinio drapako dalį (drapake jų būna bent 7),  senovinių dviračių (dviejų ratų) karučių (točkės) ratus, ašį ir kelis gabalus storos skardos. Galiniam ratui panaudotas taip pat pakankamai senas lietas vienračio karučio ratas. Kepsninės dugną galima nuleisti ir pakelti, o po ja skardą pelenams pro dugno skyles (jos yra būtinos) sukristi įtaisyti.

Kepsnius jau kepti galima, bet blynus nelabai patogu, todėl ant lentynos teko patupdyti labai senos malkomis kūrenamos kolonėlės vandeniui šildyti (buvo tokia) krosnelę ir įtaisyti dūmtraukį su sklende.kepykla2 Dabar jau galima blynus kepti, juos kepant pas kaimynus nuvažiuoti, sriubos ar košės puodą išsivirti, arbatos užsikaisti. Labai svarbi savybė – kartu galima ir kepsnius kepti.

Sako, kad apetitas kyla bevalgant. Ar galima būtų  dar ir žuvies išsirūkyti? Galima! Tam reikia ant krosnelės uždėti rūkyklą iš labai seno nedidelio šaldytuvo. Sklende ir oro padavimu į krosnelę yra valdoma rūkymo temperatūra. Rūkoma ne degančių malkų dūmais, o ant krosnelės sudėtais medžio (paprastai juodalksnio) gabalėliais, kurie įkaista ir pradeda smilkti. Krosnelė ir joje degančios malkos reikalingos tik temperatūrai palaikyti.

Ir šiuo atveju kartu galima ir ką nors išsikepti. Problema su koše – neliko galimybės jos išsivirti. Bet tai nedidelė bėda, nes net ir virtuvės mitų griovėjai (tie, kurie serą R. Bransoną kankorėžiais Kauno rotušėje maitino) nesugalvotų tokios kompozicijos: jautienos steikas, karštai rūkytas karšis ir avižinė (tebūnie penkių grūdų) košė! O gal aš ir klystu, visko šiam pasauly būna… !

kepykla5

rukykla_zuvyszuvys



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *